Naar de navigatie Naar de inhoud

Geüpdatet: vergelijkingshulpen om zorgaanbod te vergelijken

Geplaatst op 11 februari 2016 door - 7743 keer bekeken

Ze zijn nieuw en geüpdatet: de vergelijkingshulpen voor diverse aandoeningen op ZorgkaartNederland. Met deze vergelijkingshulpen, die samen met patiëntenorganisaties gemaakt zij, kunt u kijken welk ziekenhuis of welke kliniek het beste aansluit op uw wensen. En het zorgaanbod tussen ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Want daar zijn behoorlijk verschillen in. Zo kunt u in het ziekenhuis bij een inwendig darmonderzoek wel onder volledige narcose, terwijl een ander ziekenhuis alleen een roesje geeft. En in het ene ziekenhuis zijn bepaalde kankeroperaties wel mogelijk en bij anderen niet. 

Hoe werkt een vergelijkingshulp?

Een vergelijkingshulp focust zich op één aandoening. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, diabetes mellitus of een versleten heup. In het online hulpmiddel kunt u aangeven vanuit welke locatie u een ziekenhuis zoekt, hoever u maximaal wilt reizen. Verder kunt u uw voorkeur voor het zorgaanbod en faciliteiten aangeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een gespecialiseerd verpleegkundige of de mogelijkheid om uw arts per mail vragen te stellen.

Op basis van uw keuze krijgt een overzicht van de ziekenhuizen die het beste bij uw wensen passen. De ziekenhuizen kunt u met elkaar vergelijken, maximaal 3. Tegelijkertijd ziet u hoe ziekenhuis en klinieken scoren op bepaalde kwaliteitsnormen. Kwaliteitsnormen zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg te kunnen bieden. Een voorbeeld van zo’n kwaliteitsnorm is bijvoorbeeld hoeveel operaties het ziekenhuis jaarlijks uitvoert of hoeveel artsen een bepaalde behandeling uitvoeren.

In totaal staan er nu 25 vergelijkingshulpen op ZorgkaartNederland, waarvan 8 nieuwe en 8 geüpdatet.

Waarom ooit met vergelijkingshulpen gestart?

Patiëntenorganisaties en Patiëntenfederatie NPCF zijn 2 jaar geleden met de ontwikkeling van vergelijkingshulpen gestart, omdat er meer duidelijkheid voor patiënten moest komen over het zorgaanbod in Nederland en hoe ziekenhuizen scoren op kwaliteitsnormen. Als patiënt heeft u immers iets te kiezen, maar dan moet u deze keuze wel ergens op kunnen baseren. De ervaringen van patiënten met een bepaald ziekenhuis of een arts zijn hiervoor heel belangrijk. Deze ervaringen gecombineerd met feitelijke informatie geeft het meest complete beeld.

Met de ontwikkeling van vergelijkingshulpen zijn we weer een stapje verder om het kiezen voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.